Prowadząc zdrowy tryb życia, najważniejszą rolę odgrywa jakość spożywanych posiłków. Dobrze skomponowane dania, bazujące jedynie na zdrowych produktach, zaspokajają nasz głód, a oprócz tego dostarczają witamin i minerałów. Planując wyjazd, warto zabrać ze sobą posiłki, które dobrze smakują na zimno i z upływem godzin nie tracą swojej jakości. Przedstawiamy 4 pomysły na odżywcze i zdrowe jedzenie na podróż, zarówno na słodko, jak i słono, które sprawdzi się nawet podczas wielogodzinnej drogi.
Sałatka z awokado i granatem
Pierwszą propozycją posiłku, który można zabrać ze sobą do pociągu czy samochodu, jest zdrowa sałatka z awokado i granatem. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste i zajmuje kilka minut. Gotową sałatkę wystarczy zamknąć w plastikowym lub szklanym pojemniku i zjeść solo, lub z dodatkiem pieczywa czy zbożowych pełnoziarnistych paluchów.
Sałatka z awokado i granatem składa się jedynie ze zdrowych składników, dostarczających wiele cennych witamin i minerałów. Dodatek awokado sprawia, że sałatka oprócz węglowodanów i białka, dostarcza także niezbędnych dla naszego organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej, sałatka nie wymaga dodatku ciężkich i tłustych sosów, więc może z powodzeniem stanowić element diety lekkostrawnej.
Co potrzebujemy do przygotowania sałatki z awokado i granatem? Oprócz wymienionych już składników, do sałatki można użyć mieszanki dowolnych sałat. Najlepiej sprawdzi się jednak rukola, która charakteryzuje się lekko ostrym smakiem, idealnie przełamującym delikatny smak awokado. Kolejnym ważnym składnikiem są pomidorki koktajlowe. Ważne jest, by ich nie przekrajać, bo puszczą wodę, w efekcie czego sałatka może być zbyt mokra. Z awokado i granatem doskonale komponują się orzechy włoskie, które również są źródłem wielu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Do sałatki warto dodać także ser feta, jednakże wybór powinien paść na oryginalny ser, który jest twardszy i nie ulega kruszeniu. Zwieńczeniem jest dressing z oliwy, soku z cytryny i świeżo mielonego pieprzu.
Wrapy z grillowanym kurczakiem
Kolejnym świetnym pomysłem na posiłek w podróży są wrapy z grillowanym kurczakiem i świeżymi warzywami. Do środka wrapów możemy włożyć swoje ulubione warzywa, jednak ważne jest, by nie miały one dużo wody. Dobrze sprawdzi się więc papryka, wszystkie odmiany sałat, awokado, kukurydza, fasola czy cebula.
Grillowany kurczak jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka, które wpływa na sytość posiłku. Wegetarianie mogą zamienić go na wędzone tofu lub wegańskie odpowiedniki mięsa. Zamiast tradycyjnych sosów wrapy można posmarować naturalnym tłustym serkiem do smarowania, na przykład z dodatkiem ziół przy przypraw. Wrapy wystarczy zawinąć, a następnie obwinąć je szczelnie folią spożywczą lub aluminiową.
Owsianka na zimno z owocami
Owsianka na zimno to doskonała propozycja dla miłośników posiłków na słodko. Syci na długie godziny, a dodatek owoców pozwala zaspokoić ochotę na słodycze. Wystarczy wieczorem przed podróżą płatki owsiane zalać wodą, mlekiem lub napojem owsianym. Rano płatki wchłoną cały płyn, więc nie ma konieczności poddawania ich gotowaniu. Dzięki temu nie tracą one swoich właściwości, a dodatkowo nie wzrasta ich indeks glikemiczny.
Do owsianki warto dodać ulubione świeże lub suszone owoce. Fantastycznie sprawdza się banan, borówki czy gruszki. By posiłek dostarczał jeszcze więcej witamin, a przy tym był bardziej sycący, dobrym rozwiązaniem jest dodatek orzechów lub masła orzechowego.
Owocowe smoothie
Ostatnim sposobem na zdrowe jedzenie na podróż jest smoothie z dodatkiem warzyw i owoców. Wystarczy dowolne składniki dokładnie ze sobą zmiksować, by cieszyć się posiłkiem korzystnie wpływającym na naszą figurę. By smoothie miało jeszcze więcej korzystnych dla zdrowia substancji, warto dodać do niego garść szpinaku, jarmużu czy sproszkowane algi, które nie wpłyną znacząco na smak smoothie, ale stworzą prawdziwą bombę witaminową. Ogromnym plusem tego typu posiłków w podróży jest to, że do ich skonsumowania nie są nam potrzebne żadne sztućce, gdyż smoothie wystarczy wypić z butelki.